Dostopnost
Temno-svetli kontrast
Svetlo-temni kontrast
Sivine
A
A
A
Velikost
Prekliči vse
Oblak

Mojca

IZDELAVA POMARANČNIH BONBONČKOV


Včasih je s sadno malico v vrtcu križ. Nekateri otroci sadje zavračajo in včasih zato sadje od prejšnjega dne ostane. S pomočnikom sva v letošnjem šolskem letu preizkusila kar nekaj načinov, kako bi otroci sadje bolj z veseljem pojedli ali kaj bi naredili iz sadja, ki ostane. Sadje sva rezala na različne načine, pripravili smo kivijevo marmelado, stiskali sok iz pomaranč, danes pa je bila na vrsti priprava sadnih žele bonbončkov. 

Z otroki smo si ogledali sestavine in pripomočke, ob tem pa sem opisovala preprosti postopek, ki so ga starejši otroci brez težav obnovili. Otroci so ožemali pomaranče na električnem ožemalniku citrusov, zlivali sok v merilno posodo ter opazovali, kdaj se bo nivo dvignil do "prave" črtice in bo soka dovolj. Stehtali smo še želirni prašek (agar) in ga stresli v sok. Ker smo okusili, da je mešanica precej kisla, smo dodali še nekaj sladkorja po okusu.  Mešanico smo skuhali, vzgojitelja pa sva jo nato prelila v silikonske modelčke, kjer so se bonboni ohladili in strdili. Čez par uric smo se že sladkali in ugotavljali, kakšnega okusa so bonbončki in ali so kaj podobni tistim iz trgovine. 

Kot eko vrtec si med drugim prizadevamo tudi za zmanjševanje količine zavržene hrane, kar ni vedno lahka naloga. Z naštetimi dejavnostmi poskušava vsaj malo doprinesti k uresničevanju tega cilja.