Dostopnost
Temno-svetli kontrast
Svetlo-temni kontrast
Sivine
A
A
A
Velikost
Prekliči vse
Oblak

Mojca

PEKA BUČNIH PIŠKOTKOV

Jesen nam je postregla z mnogimi dobrotami in nekatere so otroci prinašali tudi v vrtec. Plodove smo opazovali, poimenovali, jih razstavili, risali. Potem pa je vzgojiteljica Saša prinesla v vrtec recept za bučne piškote in otroci so predlog za pripravo piškotov seveda sprejeli. 

Priprava piškotov je malo drugačna kot pri običajnih piškotih in smo jo razdelili na dva dni. Prvi dan so otroci izdolbli prepolovljeni polovici buče, tako da je ostalo le meso z lupino. Polovici smo spekli v pečici, in ko sta se ohladili, so ju otroci olupili ter razkosali zmehčano meso. S pomočjo paličnega mešalnika so pomagali pripraviti pire in količino stehtali.
Naslednji dan smo pripravili testo. Otroci so sodelovali pri tehtanju sestavin, zamesili so testo in oblikovali kupčke. Ob tem so spoznavali sestavine in pripomočke ter se seznanjali s postopkom ter s higieno pri peki. 
Komaj smo čakali da bo zadišalo. In ko smo piškote poskusili, smo se vsi strinjali, da so zares zelo dobri.

Bi jih spekli tudi vi? Poskusite!

Za 40 piškotov potrebujete:
240g sladkorja
240g bučnega pireja
120g masla
480g moke
5g pecilnega praška
5g sode bikarbone
5g cimeta
1g soli
120g čokoladnih koščkov
po želji lahko tudi 120g mletih orehov

Priprava:
Polovici buče s prerezano stranjo navzdol položimo na pekač in pečemo približno 1 uro na 180 stopinjah. Nato bučo olupimo in zmiksamo. Zmešamo prve tri sestavine, nato dodamo ostalo. S čajno žličko oblikujemo kupčke na pekaču. Pečemo 8-10 minut na 200 stopinjah.

Dober tek!

Maruša Prelogar, vzgojiteljica v oddelku otrok v starosti 5-6 let