Dostopnost
Temno-svetli kontrast
Svetlo-temni kontrast
Sivine
A
A
A
Velikost
Prekliči vse
Oblak

Mojca

PRIPRAVA BUČNE PITE

Kot vsako jesen so tudi letos mnoge družine našo skupino obdarile z bučami različnih vrst, velikosti, oblik, barv ... in otroke sva povprašali, katere jedi iz buč so na njihovih mizah doma. Med odgovori je bil tudi eden, ki je pritegnil najino pozornost, saj je šlo za nama neznano jed: bučna pita. Ker si v vrtcu večkrat dovolimo, da nas vodi radovednost in radi sodelujemo z družinami, sva se hitro dogovorili, da babica, ki pripravlja to slastno bučno pito, pride k nam v vrtec in jo speče skupaj z otroki.

Že isti teden nas je tako obiskala Dinova babica Vahida in nam predstavila postopek priprave bučne pite, ki ji v Dinovi družini pravijo tudi bundevača. Otroci so sodelovali z gnetenjem testa, rezanjem buče na drobne koščke, z razporejanjem nadeva na testo ter z oblikovanjem zvitka s pomočjo prta. Učili sva se tudi vzgojiteljici: s pomočjo posebnega valjarja sva valjali testo in se navdušili nad enostavnostjo priprave.

Kmalu je v vrtcu zadišalo po bučni piti, ki so jo poskusili prav vsi otroci - tudi tisti, ki "ne jedo buč". Strinjali smo se, da je odlično uspela!

Zapisala Maruša Prelogar,
vzgojiteljica v skupini otrok, starih 5-6 let