Dostopnost
Temno-svetli kontrast
Svetlo-temni kontrast
Sivine
A
A
A
Velikost
Prekliči vse
Oblak

Barbara

10. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11.2020, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti.

Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos nekoliko drugačna za vse tiste, ki v tem času ostajate doma. Otroci, ki so prisotni v dežurni enoti Pikapolonica bodo preko različnih aktivnosti ( prepevanje, ples, risanje panjskih končnic… ) posvetili dan Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Prav pa je, da kjerkoli že smo, obeležimo in počastimo našo slovensko super hrano s skupnim zajtrkom v krogu družine ali v krogu prijateljev v vrtcu.
Na mizi naj bo jutri tako domači kruh ( skupaj z otrokom ga lahko spečete danes – na spletu lahko izberete recept za vam najljubši kruh ), maslo slovenskih proizvajalcev ali maslo , ki so ga pridelali lokalni proizvajalci, jabolko in mleko.
Pobuda za Tradicionalni slovenski zajtrk je nastala pred 10. leti na Čebelarski zvezi Slovenije in pred 10. leti so organizirali prvi medeni zajtrk, ki pa je zaradi pozitivnega odziva  že v naslednjem letu postal Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen projekta je poudariti:

  • pomen zajtrka,
  • pomen čebelarstva
  • pomen domače lokalne hrane
  • ohranjanje kmetijstva, podeželja in obdelovalnih površin
  • varovanje okolja


Če povzamemo je posredni cilj projekta povezati kmetije, šole in vrtce, da bi vzpostavili kratke verige , kar pomeni čim krajša pot hrane od njive do mize, da ni dolgih transportnih poti. S tem varujemo okolje, hrana ima več vitaminov in mineralov, predvsem pa okus. Čim več se o tem pogovarjamo, bolj bomo ozaveščeni.


V slovenskem prostoru pa se preko celega leta tradicionalno uporabljajo za zajtrk tudi druga tradicionalna slovenska živila. Mogoče bo komu zanimiv spodnji nabor jedilnikov, ki jih lahko uporabite za svoje družine:

  1. črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
  2. ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
  3. ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
  4. prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
  5. mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
  6. polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
  7. polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
  8. polenta z mlekom, slive ali kaki
  9. ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda

Predlagano sadje in zelenjavo lahko nadomestite z drugimi vrstami sezonskega sadja in zelenjave.


V spodnjih povezavah pa vas vabimo, da si jutri popestrite dan in si skupaj z otrokom ogledate:


Kratek film o Kranjski sivki:
https://www.youtube.com/watch?v=bgyTYmFD3v8


O Sanji in čebelah:
https://www.youtube.com/watch?v=p5IPtjUf4Mw

 
Zapojete pesem Čebelar skupaj z ansamblom L. Slaka:
https://www.youtube.com/watch?v=OlZEtORgR-g&list=RDOlZEtORgR-g&index=1

 
Zaplešete Čebelji ples ob pesmim skupine Čuki:
https://www.youtube.com/watch?v=FehJxparRQ4

 
Izveste o vsem še kaj več
https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

 

Naj Dan slovenske hrane postane prav vsak dan!


Strokovne delavke enote Barbara


Vir: splet, osebna gradiva vzgojiteljic