Dostopnost
Temno-svetli kontrast
Svetlo-temni kontrast
Sivine
A
A
A
Velikost
Prekliči vse
Oblak

Barbara

PRAZNIČNI DNEVI IN DOBROTE

V večini družin je v teh dneh prisoten ljudski običaj barvanje jajc.
Barvanje jajc je najbolj zabavno, če ob tem sodeluje vsa družina.


Če želite letos poskusiti obarvati pirhe malce drugače, vas vabimo, da to storite z naravnimi barvami:


Rdeča – kuhana jajca namočimo v teranu ali jih v njem kuhamo. Za kuhanje lahko uporabimo še rdečo čebulo, maline …

Zelena – najprej skuhamo koprivo, regrat, špinačo in zeleni čaj, nato vse skupaj zmiksamo, precedimo in v tej tekočini skuhamo jajca.
Modra – jajca namočimo v borovničev sok ali sok temnega grozdja.
Rumena – skuhamo ognjičeve cvetove, ki jim dodamo sol in kis, nato v tej vodi skuhamo jajca. Lahko dodamo žafranko in kurkumo ter dobimo enako rumeno barvo.
Oranžna – jajca kuhamo v vodi, ki smo ji dodali nekaj žlic rdeče paprike, lahko jih obarvamo tudi s korenčkovim sokom.
Rožnata – jajca skuhamo v soku rdeče pese, za barvilo lahko uporabimo brusnice ali ribez, lahko pa jih namočimo v grozdni sok, ki mu dodamo limono.
Vijolična – jajca skuhamo s črnim ribezovim sokom, lahko dodamo še rdeče in vijolične čebulne lupine ter sok rdečega zelja.
Rjava – jajca kuhamo v vodi, ki smo ji dodali čebulne olupke, lahko jih skuhamo tudi v precejeni turški kavi in dodamo nekaj kapljic kisa za lepšo barvo.

 

Na praznični mizi seveda ne sme manjkati dobrot, za to vam prilagamo ideji za dve praznični jedi, ki ju lahko naredite skupaj z vašimi najmlajšimi.

 

VELIKONOČNI NAMAZ iz skute, hrena, kisle smetane in šunke

 

Sestavine:

  • 250 g manj mastne skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 žlica hrena
  • rjavi sladkor
  • sol
  • poper

 

Priprava:

V posodi zmešamo skuto, kislo smetano in nariban hren. Po občutku dodamo še malo sladkorja, soli in popra.

 

DOMAČA ČOKOLADNA JAJČKA

Sestavine:

  • 1/2 skodelice stopljenega surovega kakavovega masla
  • 4 žlice medu
  • 1/2 skodelice kakava v prahu
  • koščki kakava in cimet
  • ščepec morske soli

 

Priprava:

Kakavovo maslo stopimo v vodni kopeli. Dodamo med in mešamo. Dodamo še kakav v prahu in mešamo do gladkega. Tekočo čokolado vlijemo v modelčke. Po želji lahko jajčka okrasimo s cimetom ali koščki kakava, drobljenimi lešniki, mandeljni, brusnicami,… Postavimo jih v hladilnik, da se strdijo, in po 30 minutah si lahko privoščimo domačo čokoladno sladico.

 

Veliko zabave vam želimo.

Vsi iz enote Barbara