Dostopnost
Temno-svetli kontrast
Svetlo-temni kontrast
Sivine
A
A
A
Velikost
Prekliči vse
Oblak

Barbara

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK NA SODOBEN NAČIN

V petek, 15. 11. 2019 smo v enoti Barbara zajtrkovali v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka. Namen le-tega je ozaveščati otroke in tudi širšo javnost o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.
V vsaki skupini je bil zajtrk postrežen na drugačen način, seveda primerno starosti otrok. V mlajših skupinah jim je bil postrežen že pripravljen, v večjih skupinah pa so si ga postregli sami. Imeli smo različno dekoracijo v znamenju čebel in medu. Celoten današnji dan je  potekal v okviru tega projekta. Na obisku smo imeli dedka, čebelarja, ki nam je predstavil svoje delo in delo čebel, da nastane med. V eni od skupini so pekli  medenjake. Vsi skupaj pa smo se naučili ples Čebelice .

V skupini 5-6 let (sovice) pa so imeli zajtrk postrežen na sodoben način. V skupini je prisotna Veronika Ilić, študentka Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.  Njena pobuda in ideja je bila, da se zajtrk postreže na malo drugačen način. Oblekla se je v svojo uniformo, strokovni delavki pa v čebelici. Otroke so na mizi pričakale  pripravljene vse sestavine. Sami so si narezali kruh. Najprej na polovice, nato na četrtine. Nanj so namazali maslo, nato med, po vrhu so si posuli zdrobljene orehe in okrasili z borovnico ter listom mete. Seveda so si sami izbrali kaj vse bodo imeli na kruhu. V kozarčkih za čaj so imeli za okras limeto in meto ter papirnato slamico. Izbirali so lahko ali bodo pili čaj ali mleko. Na mizah so imeli narejen pogrinjek (odtisnjeno satovje), na njemu njihovi izdelki (čebelice), na sredini pa so bili papirnati servietki rumene in sive barve, kot čebelice.

Bilo je zanimivo, drugače. Bil je dan poln novih doživetij in izkušenj za naše najmlajše.

Nika Guna