Dostopnost
Temno-svetli kontrast
Svetlo-temni kontrast
Sivine
A
A
A
Velikost
Prekliči vse
cloud

Barbara

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V NAŠI ENOTI

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se pridružili vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, v sklopu katerega so dejavnosti za osveščanje potekale skozi ves pretekli teden.

Najmlajši v naši enoti so izdelovali čebelice iz odpadnega materiala ter naglavne lutke - čebelice, okrasili so papirnate pogrinjke za praznični zajtrk. Seznanili so se s pemico Od cveta do cveta ter si ogledali dve risanki na temo čebel. Otroci so preko pogovora pokazali svoje predznanje o čebelah ter širili svoje znanje in besedni zaklad.

Malo starejši otroci so ob plakatih podelili svoje predznanje ter se pogovarjali o tem, kaj vse zajema zdrav način življenja: gibanje, higieno in prehrano. Preko slikopisa so se seznanili s sestavinami slovenskega zajtrka. V slikanici Čebele so poiskali odgovore na različna vprašanja. Prisluhnili so zgodbicam in otroški poeziji o čebelah ter si ogledali animirane filme o življenju čebel. Seznanili so se z deklamacijo o čebelah. Prisluhnili so skladbi Čebelji let skladatelja Rimsky - Korsakova ter si ogledali animacijo. Naučili so se čebelji ples in gibalno igro "Čebelice, v panje". Izdelovali so čebelnjak, panjske končnice in čebele iz različnih materialov. Urili so grafomotoriko, tako da so s svinčnikom narisali čebelam na učnem listu pot do čebelnjaka. Vsak otrok je na papirnat pogrinjek upodobil sestavine slovenskega zajtrka.

Ob glasbi Slakovega Čebelarja smo v petek pripravili svečan pogrinjek in tako eko prazniku primerno zaužili slovenski zajtrk.

Zapisala: Maruša Prelogar, vodja enote